سامانه جامع روابط کار سامانه الکترونیکی رسیدگی به شکایت در اداره کار است. این سامانه علاوه بر شکایت امکانات دیگری مانند درخواست بیمه بیکاری نیز دارد. فرایند ثبت شکایت و رسیدگی به شکایت در این سامانه بر اساس آیین دادرسی کار و الحاقیه رسیدگی الکترونیکی طراحی شده است.
برای ورود به سامانه سه راه وجود دارد:
۱-در آدرس بار مرورگر آدرس سایت سامانه نوشته شود. آدرس سایت سامانه روابط کار باید عین این عبارت نوشته شود:
prkar.mcls.gov.ir
صفحه اصلی و ورود به سامانه به صورت زیر است. کد ملی، رمز عبور و عبارت امنیتی را در محل خود درج و دکمه زده می شود.
صفحه اصلی ورود به سامانه جامع روابط کار
۲-جستجو در گوگل
پس از جستجوی عبارت «سامانه جامع روابط کار» در سایت گوگل نتایج نمایش داده می شود. معمولا اولین نتیجه سایت اصلی سامانه است. به آدرسی که به صورت ریز در سطر دوم مشخص شده دقت شود که همان آدرس سایت سامانه روابط کار باشد.
۳-از طریق سایت کارگر ۲۴
در قسمت جستجوی سایت کارگر ۲۴ کلمه prkar جستجو شده و نتایج نمایش داده می شود. صفحه مربوط به راهنمای سامانه جامع روابط کار انتخاب و از طریق لینک موجود در آن به سایت سامانه ارجاع داده می شود.
نحوه دریافت ابلاغیه الکترونیکی شکایت اداره کار
اولین سندی که پس از ثبت شکایت صادر می شود و به طرفین شکایت ابلاغ می شود ابلاغیه شکایت است. در این ابلاغیه به طرفین شکایت از ثبت شکایت به نام ایشان و موضوع شکایت اطلاع داده می شود.
این ابلاغیه کاغذی بوده و کد یک بار مصرف روی کاغذ باید از طریق زیر در سامانه شکایت اداره کار وارد شود تا پرونده به کارتابل سامانه روابط کار وارد شود. کد ابلاغیه یا کد رهگیری برای ورود به سامانه و ثبت پرونده مربوطه در کارتابل کارفرما است.
-پس از ورود به سامانه prkar اداره کار برروی گزینه پنجره واحد خدمات کلیک کرده و سپس گزینه پنجره خدمات را انتخاب نمایید.
-از نوار اداره کل روابط کار، دریافت دعوتنامه/حکم جلسه رسیدگی با کد ابلاغیه را با کلیک روی گزینه شروع انتخاب نمایید.
-در فرم ظاهر شده درخواست دریافت دعوتنامه جلسه رسیدگی با کد ابلاغیه را انتخاب نموده و کد ابلاغیه درج شده در این برگه را در کادر کد ابلاغیه موجود وارد نمایید.
-سپس به قسمت تمام وظایف مراجعه نمایید.
ورود به سامانه اداره کار با کد رهگیری
پس از ثبت شکایت در سامانه اداره کار، دبیرخانه اداره کار شکایت را بررسی و مکلف است ابلاغیه به کارفرما را صادر کند. اولین ابلاغیه به کارفرما به صورت کاغذی بوده و روی برگ ابلاغیه کد رهگیری یک بار مصرف درج شده است. کارفرما مکلف است پس از ورود به سامانه اداره کار با کد رهگیری درج شده روی آن، پرونده مربوطه را به کارتابل خود فراخوانی کند. نحوه ورود کد رهگیری در سامانه در قسمت قبل توضیح داده شده است.
شکل ظاهری ابلاغیه که حاوی کد رهگیری برای ورود به سامانه و فراخوانی پرونده در کارتابل است در قسمت های بعدی نمایش داده شده است.
در متن ابلاغیه کاغذی علاوه بر کد رهگیری، به کارفرما اطلاع داده شده است که شکایتی علیه شما مطرح شده و با ورود به سامانه اداره کار با کد رهگیری اعلام شده از جزئیات پرونده آگاهی پیدا کنید.
ایجاد حساب کاربری و ثبت نام در سامانه جامع روابط کار
به ایجاد حساب کاربری و دریافت نام کاربری و رمز عبور در سامانه جامع روابط کار احراز هویت گفته می شود. استفاده از امکانات سامانه اداره کار به سایت prkakr.mcls.gov.ir مراجعه نمایید که از زیر مجموعههای سایت وزارت کار است است امکانپذیر است.
ثبت نام سامانه اداره کار به دو صورت انجام می پذیرد:
۱-از طریق مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان دولت
احراز هویت حضوری سامانه اداره کار کاملترین نوع احراز هویت در prkar محسوب میشود.در این روش کارگر و کارفرما و وکیل ها و نمایندگان باید با در دست داشتن مدارک هویتی که در ادامه گفته می شود به یکی از دفاتر پیشخوان مراجعه نمایند و اقدام به ثبت نام و احراز هویت شوند.
۲-به صورت غیر حضوری و از طریق سامانه شکایت اداره کار
برای احراز هویت غیر حضوری سامانه جامع اداره کار ابتدا به سایت prkar.mcls.gov.ir مراجعه نمایید و در صفحه اول بر روی ایجاد حساب کاربری سامانه اداره کار کلیک نموده و در مرحله بعدی احراز هویت الکترونیکی را انتخاب نمایید.
ثبت نام سامانه جامع روابط کار prkar
قبل از ثبت نام شماره شبا و رمز دوم یکی از کارت های بانکی را جهت ثبت در سامانه جامع اداره کار و پرداخت الکترونیکی هزینه ثبت نام سامانه اداره کار آماده داشته باشید.
در حالت غیر حضوری و الکترونیکی prkar چه مدارکی میخواهد؟
در این حالت کافی است که شماره تلفن همراه متعلق به فرد ثبت نام کننده باشد و با کد ملی وی ثبت نام شده باشد.
در حالت حضوری و دفاتر پیشخوان
برای افراد حقیقی همراه داشتن کارت ملی و پایان خدمت کافی است.
برای شرکت ها و افراد حقوقی همراه داشتن آخرین تغییرات و روزنامه رسمی و کارت ملی و پایان خدمت مدیر عامل و یا مدیر سازمان یا اداره الزامی است.
تفاوت احراز هویت الکترونیکی و حضوری دفاتر پیشخوان
در ثبت نام به صورت الکترونیکی و غیر حضوری امکان ثبت شکایت وجود ندارد. برای ثبت شکایت از کارفرما حتما باید ثبت نام و احراز هویت به صورت حضوری و در دفاتر پیشخوان دولت انجام پذیرد.
نحوه ارائه مدارک به اداره کار از طریق سامانه جامع روابط کار
وقتی شکایت کارگر از کارفرما در سامانه درج شد کلیه اسناد و مدارک که کارگر یا کارفرما می خواهد ارائه نماید باید به صورت الکتروینکی انجام پذیرد. راهنمای تصویری بارگذاری مدارک در سامانه جامع اداره کار در ادامه ارائه شده است.
برای ورود به سامانه اداره کار ابتدا به سایت سامانه prkar.mcls.gov.ir مراجعه نمایید و پس از وارد کردن کد ملی و رمز عبور سامانه جامع کار باز میشود. پس ورود به سامانه طبق راهنمایی های گفته شده اولین کار این است که باید کد رهگیری ورود پرونده به سامانه ثبت شود تا پرونده در کارتابل نمایش داده شده و فعال شود. پس از ثبت کد رهگیری در سامانه اداره کار گزینه های توضیح داده شده در ادامه فعال خواهند شد.
برای این کار لازم است اسناد و مدارکی که قرار است در جلسه رسیدگی اداره کار ارائه شوند اسکن شده و به صورت تصویر یا فایل پی دی اف تبدیل شوند. سپس وارد سامانه شده و از طریق کارپوشه پرونده مورد نظر را باز کرده و تک تک فایل های اسناد را بارگذاری نمایید.
انتخاب وکیل و نماینده در سامانه جامع روابط کار
معرفی وکیل و نماینده توسط کارفرما و کارگر در شکایت اداره کار نیز به صورت الکترونیکی بوده و از طریق سایت prkar.mcls.gov.ir انجام میشود.
بنابراین هر فردی که بخواهد به عنوان وکیل و یا نماینده کارگر و یا کارفرما در جلسات شکایت کارگر و کارفرمای اداره ی کار حضور داشته باشد لازم است در سامانه جامع روابط کار مانند کارگران ثبت نام و احراز هویت شود.
ثبت نام و احراز هویت نمایندگان و وکیل ها در سامانه باید به صورت حضوری و از طریق دفاتر پیشخوان دولت انجام پذیرد.
پس از اینکه وکیل و یا نماینده کارگر و یا کارفرما در سامانه شکایت اداره کار ثبت نام کرد کارگر و یا کارفرما به سامانه روابط کار خود وارد شده و در قسمت انتخاب/عزل نماینده و وکیل کد ملی وکیل و یا نماینده را وارد می نماید.
همزمان لازم است تصویر برگه وکالت از کارگر و یا کارفرما نیز در همان قسمت بارگذاری شود.
پس از انتخاب وکیل و یا نماینده و ثبت آن همان پرونده که در کارپوشه کارگر و یا کارفرما در سامانه دیده می شود همزمان در کارپوشه وکیل نیز قابل مشاهده خواهد بود.
وکیل نیز تمام دسترسی هایی که کارگر و یا کارفرما دارند نسبت به پرونده خواهد داشت.
توجه شود که تمام گزینه های تصاویر زیر پس از ورود کد رهگیری در سامانه اداره کار فعال خواهند شد.
مراحل انتخاب و عزل نماینده سامانه جامع روابط کار prkar
کارپوشه سامانه جامع روابط کار
تمام ورودی های من سامانه جامع روابط کار
صفحه انتخاب نماینده سامانه جامع روابط کار
اعتراض به رای اداره کار در سامانه شکایت اداره کار
به دلیل حذف شدن پرونده فیزیکی در شکایت اداره کار تمام مراحل رسیدگی به شکایت در اداره کار از جمعه اعتراض به رای اداره کار از طریق سامانه روابط کار انجام میشود.
اعتراض به رای بدوی و هیات تشخیص
پس از صدور رای بدوی در هیات تشخیص هر یک از طرفین کارگر و کارفرما می تواند از طریق پنجره خدمات موجود در سامانه نسبت به رای صادره اعتراض نماید و دادخواست تجدید نظر خواهی به رای اداره کار ثبت نمایند.
اعتراض به رای تجدید نظر حل اختلاف اداره کار
رای هیات حل اختلاف قطعی و لازم الاجراست. ولی هر یک از طرفین شکایت می توانند برای اعتراض به رای قطعی اداره کار در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کنند. در شکایت دیوان عدالت اداری به رای قعطی اداره کار باید به طرفیت اداره کار صادر کننده رای شکایت ثبت شود.
نکته خیلی مهم این است که شکایت در دیوان عدالت اداری برای اعتراض به رای اداره کار نمی تواند مانع اجرای رای اداره کار شود. به عبارتی رای اداره کار به مرحله اجرا در می آید و رسیدگی به شکایت از اداره کار نیز در دیوان عدالت اداری مطرح می شود.
برای ثبت دادخواست تجدید نظرخواهی در سامانه prkar پس از ورود به سامانه اداره کار از طریق سایت prkar.mcls.gov.ir مراحل نمایش داده شده در تصویر زیر را طی نمایید.
بارگذاری مدارک در سامانه جامع روابط کار
از زمانی که رسیدگی به شکایت در اداره کار از طریق سامانه جامع انجام میشود کارگر و کارفرما باید مدارک خود را در سامانه جامع روابط کار بارگذاری نمایند. بارگذاری مدارک در سامانه جامع روابط کار به این صورت انجام میشود که ابتدا باید مدارک اسکن شده و یا تصویری از آنها تهیه شود و سپس در قالب فایل تصویر یا پی دی اف در سامانه طبق تصویر زیر بارگذاری شود.
پس از بارگذاری مدارک، اصل مدارک باید در جلسه رسیدگی همراه طرفین موجود باشد تا کارشناس رسیدگی کننده با رویت مدارک اصالت بارگذاری مدارک در سامانه جامع روابط کار را تایید نماید. پس از یکبار مشاهده اصل مدارک در مراجعات بعدی نیازی به همراه داشتن اصل مدارک نیست مگر اینکه کارشناس رسیدگی کننده نیاز داشته باشد اصل بارگذاری مدارک در سامانه جامع روابط کار با ملاحظه نماید.
بارگذاری مدارک در سامانه جامع روابط کار از طریق مسیر زیر ا نجام میشود. پس از ورود به سامانه از صفحه اول مسیر زیر را طی نمایید تا به تصویر زیر مسیر برسید.
به سایت prkar.mcls.gov.ir مراجعه کنید-> کد ملی و رمز عبور خود را ورد کنید -> پس ورود به سامانه اداره کار مراحل تصویر زیر را انجام دهدید.
پنجره واحد خدمات -> پنجره خدمات -> کارپوشه -> تمام ورودیهای من -> انتخاب گزینه ارسال مدارک
ارسال مدارک به سامانه جامع روابط کار
فراموشی رمز عبور سامانه جامع روابط کار
رمز عبور ورود به سامانه جامع اداره کار در موقع ثبت نام به تلفن همراه پیامک می شود. پیشنهاد می شود رمز عبور در جایی حفظ شود.
چنانچه به هر دلیلی رمز عبور خود را فراموش کردید نگران نباشید کافی است در صفحه ورود به سامانه اداره کار برروی دکمه فراموشی رمز عبور کلیک کنید.
در پنجره باز شده کد ملی و شماره تلفن همراهی که با آن در سامانه ثبت نام کرده اید را وارد کنید و دکمه ارسال را بزنید.
کد تایید ارسال شده به تلفن همراه را در صفحه بعدی وارد نمایید تا رمز عبور جدید ارسال گردد. پس از دریفات رمز عبور جدید مجدد به سایت mcls.gov.ir مراجعه نمایید و با رمز جدید وارد سامانه اداره کار شوید.
کد شیک یا همان شناسه یکتای کسب و کار در شکایت اداره کار
کارفرمایان در موقع ثبت اعتراض به رای اداره کار در سامانه جامع روابط کار و تجدید نظر خواهی با درخواست کد شیک (شناسه یکتای کسب و کار) مواجه میشوند که در پیدا کردن کد شیک با مشکل مواجه میشوند.
در سامانه روابط کار کد شیک (شناسه یکتای کسب و کار) کارفرما درج شده است و به راحتی میتوانند از مسیر زیر کد شیک خود را دریافت و در ثبت اعتراض به رای اداره کار در سامانه روابط کار استفاده کنند.
برای دریافت کد شیک در سامانه اداره کار کافی مسیر زیر طی شود:
۱-ورود به سامانه اداره کار ۲-نگه داشتن نشانگر موس روی گزینه گزارشهای کارفرما ۳- کلیک روی کارگاه
نحوه دریافت کد شیک شناسه یکتای کسب و کار در سامانه روابط کار
ممکن است موقع حرکت موس روی کارگاه منو بسته شود. برای بسته نشدن پنجره کافی است که موس را به مدت چند ثانیه روی گزارشهای کارفرما نگه دارید تا زیرمنو کارگاه به طور کامل باز شود.
آموزش نحوه ثبت شکایت در سامانه اداره کار
خدمات عمومی سامانه جامع روابط کار
در سامانه جامع اداره کار به صورت عمومی خدمات شکایت کارگر و کارفرما و بیمه بیکاری ارائه می شود. بدیهی است که لازمه استفاده از امکانات سامانه دسترسی به اینترنت و مراجعه به سایت prkar.mcls.gov.ir و ورود به سامانه اداره کار هست.
ثبت شکایت از کارفرما در سامانه شکایت اداره کار
در اداره کار رسیدگی به شکایت کارگر از کارفرما امکانپذیر است. بنابراین دادخواست بدوی را فقط کارگر می تواند ثبت نماید.
شکایت کارگر از کارفرما
برای ثبت شکایت در سامانه اداره کار کارگر ابتدا در سامانه ثبت نام کرده و سپس با استفاده از نام کاربری که همان کد ملی است و رمز عبور که هنگام ثبت نام به صورت پیامک به تلفن همراه کارگر ارسال می شود امکان ورود به سامانه اداره کار را داشته و شکایت خود از کارفرما را ثبت می نماید.
اطلاع از زمان رسیدگی شکایت اداره کار
زمان و مکان جلسات رسیدگی اداره کار در سامانه جامع کار prakr درج می شود. به محض تعیین وقت جلسه رسیدگی به کارگر پیامک ارسال می شود. پس از دریافت پیامک کارگر باید به سامانه مراجعه نماید و از زمان و جلسه رسیدگی اطلاع پیدا می کند.
ابلاغ شکایت به کارفرما
پس از ثبت شکایت در سامانه اداره کار برگه ابلاغ فیزیکی به کارفرما ارسال می شود. در این برگه یک کد ابلاغ یک بار مصرف درج شده است. علاوه بر کد ابلاغ، راهنمایی درج شده است. در این برگه به کارفرما اعلام شده است که چنانچه قبلا احراز هویت نشده است در سامانه شکایت اداره کار ثبت نام کرده و احراز هویت شود. کارفرما پس از دریافت برگ ابلاغ فیزیکی به سامانه مراجعه کرده و کد ابلاغ را وارد می نماید و پس از آن پرونده مربوطه به کارپوشه کارفرما منتقل می شود. پس از این مرحله کلیه مراحل شکایت و رسیدگی از طریق پیامک اطلاع رسانی می شود.
کد ابلاغیه در کادر بالای برگه، کد رهگیری ورود به سامانه اداره کار برای فعال کردن پرونده در سامانه بوده که یک بار مصرف است. نکته خیلی مهم این است که کد رهگیری ضروری است که توسط خود کارفرما در سامانه ثبت شود.