کارگر ۲۴ – سخت و زیان آور رانندگان بین شهری، کامیون، تریلر، لودر، بولدوزر و… تحت شرایط خاصی می تواند جزو مشاغل سخت زیان آور به حساب آید.
کارتابان نوشت: وقتی راننده با هر وسیله نقلیه در یک کارگاه و به عنوان کارگر مشغول به کار است و کارفرما بیمه وی را از نوع بیمه اجباری کارگران واریز می نماید.
به عبارتی رابطه کارگری و کارفرمایی بین راننده و کارفرما برقرار است و به تبعیت از ماده ۱۴۸ قانون کار و قانون تامین اجتماعی بیمه کارگری برای راننده همراه سایر کارگران واریز می شود.
بیمه اجباری رانندگان حمل بار و مسافر بین شهری و یا درون شهری. در این نوع بیمه راننده به صورت خود مالک مشغول به کار است و مشمول یکی از بیمه های اجباری رانندگان است.
بیمه اختیاری رانندگان که راننده با وسیله نقلیه عمومی مشغول به کار نباشد و مشمول هیچ یک از طرح های بیمه اجباری نبوده و خود به صورت اختیاری بیمه واریز نماید.
در کل دو نوع دسته بندی اصلی برای بهره مندی از بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور در بیمه تامین اجتماعی وجود دارد.
الف-رانندگان مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی
بیمه این رانندگان از نوع بیمه کارگری واریز می شود و با رسیدن شرایط بازنشستگی کارهای سخت و زیان آور می توانند درخواست خود را به کمیته بررسی کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی ارائه نمایند و در صورت تایید شغل رانندگی به عنوان سخت و زیان آور می توانند با مزایای سخت و زیان آور بازنشسته شوند.
ب-رانندگان مشمول تامین اجتماعی و غیر مشمول قانون کار
این رانندگان یا در دستگاه های دولتی و یا نهادهای عمومی (رانندگان اداره راه، رانندگان شهرداری، رانندگان هلال احمر، رانندگان سپاه پاسداران،رانندگان ارتش و…) و یا انقلابی مشغول به کار هستند و بیمه آنها توسط دستگاه واریز می شود و مشمول قانون کار نیستند و یا بیمه این رانندگان توسط خود به تامین اجتماعی واریز می شود. این رانندگان نمی توانند به کمیته کارهای سخت و زیانآور ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی ارائه نمایند.
برای احتساب سخت و زیانآور رانندگان با این شرایط باید مصوبه ای وجود داشته باشد و تحت آن مصوبه بتوانند از سخت و زیانآور رانندگان بهره مند شوند.
اخیرا در خصوص رانندگان حمل بار و مسافر خود مالک مصوباتی در مجلس صورت پذیرفته ولی تاکنون اجرایی نشده است.